17 Eylül 2012 Pazartesi

ÇOCUKLARIMIZA BULGUR YEDİRELİM


       Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünce yapılan araştırmaya göre bulgur pirince göre 4 kat kalsiyum 4 kat demir 2 kat fazla protein içeriyor. Hatta bir porsiyon ıspanakta 3,2 miligram demir varken 1 porsiyon bulgurda 3,5 miligram demir bulunuyor.Uzmanlar folik asit açısından da zengin olan bulgurun anne karnındaki bebek için bile çok faydalı bir besin olduğunu söylüyorlar.Hamilelik döneminde düzenli tüketilen bulgurun bebeklerin beyin gelişimi üzerinde olumlu etkileri bulunmakta. Hamile kalmayı düşünen bayanlara bilirsiniz ki doktorlar folik asit kullandırmaya başlarlar.
                    


    Anadolu insanını sofrasından eksik olmayan bulgur modern  mutfaklarda yerini yaygın olarak pirince  bırakmıştır.Ancak son dönemde çağın hastalığı olarak görülen kansere karşı araştırmalarda bulgurun bağırsak kanseri riskini büyük oranda azalttığı kanıtlanmıştır. ABD Kanser Araştırma Vakfı bulgurun içeriği ve faydalari hakkında bir makale yayınlamıştır. Kanser dışında kronik hastalıklarla mücadelede de düzenli bulgur tüketiminin büyük önemi var. Bulgur ayrıca kolestrol içermeyişi ,kan şekerini yükseltmeyişi ve kabızlığı önleyişiylede sofraların baş tacı ... Elimizin altındaki bu besinin kıymetini bilelim hem kendimiz bolca tüketelim hemde çocuklarımıza sevdirelim ...

        Bu kadar övgüden bilgiden sonra bir tane bulgurlu yemek tarifi vermenin zamanı geldi :)


BULGUR KÖFTELİ YOĞURT ÇORBASI

Köftesi İçin;

2 Türk Kahvesi Fincanı İnce Bulgur (Köftelik)
1 Türk Kahvesi Fincanı Kaynar Su
3 Yemek Kaşığı Un
1 Diş Sarımsak
1 Yumurta (Akı kullanılacak )
1 Çay Kaşığı Salça
Tuz , Kimyon , Nane 

Terbiyesi İçin ;

2 Su Bardağı Yoğurt
1 Yumurta Sarısı
2 Kaşık Un 
Nane - Tuz

Ayrıca ;

9 Bardak Su (köfteleri haşlamak için)

1 Küçük Soğan 
2 Kaşık Tereyağ

İnce bulgurumuzu kaynarsuyla ıslatıp 10 dk ka şişmeye bırakıyoruz . Şişen bulgurumuza diğer malzemelerimizi ekleyip yoğuruyoruz. Elimizi ıslatıp özleşen bulgurdan parçalar alıp küçük köfteler yapıyoruz . Köftelerimizi ocakta kaynayan tencereye atıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz .Köftelerimiz pişince hazırladığımız terbiyemize köftelerin suyundan ekleyerek ılıtıp çorbamıza ekliyoruz ve kesilmemesi için sürekli karıştırıyoruz . Küçük bir tavada minik minik doğranmış soğanımızı tereyağında iyice kavurup çorbamıza ekliyor iki taşım daha kaynatıp altını kapatıyoruz . Afiyet olsun..


     

9 yorum:

VuslaT dedi ki...

Salişim kış geliyor ve değişik çorbalar yapmak lazım. İyiki verdin tarifi..Elerine sağlık canım benim. Seni çok seviyorum..

Saliş Butik Pasta dedi ki...

Bende seni çok seviyorum ablam...

kış güneşi dedi ki...

bulgur için yazın çok doğru kesinlikle hak veriyorum çorbanıda denemek istiyorum değişik bir çorba eline sağlık

Saliş Butik Pasta dedi ki...

Teşekkürler Sezgin hn .. Tavsiye ederim çorbayı....

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

SOĞUKLAR YAVAŞ YAVAŞ GELİRKEN BU GÜZEL ÇORBA TARİFİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
HAYIRLI AKŞAMLAR

Saliş Butik Pasta dedi ki...

Afiyet olsun Şengul abla :)

pasta köşesi dedi ki...

canım süper ben bulgura bayılır pirinci çok sevmem zaten :)
ohhh çorbanda misler gibi görünüyor ellerine sağlık :)

Saliş Butik Pasta dedi ki...

Afiyet olsun

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık...Müthiş sağlıklı bir çorba...Bana da beklerim