28 Mart 2012 Çarşamba

Yöresel Bir Lezzet Karalahana Dolması



     Benim baba tarafım Trabzonlu annemse Boluludur... Çocukluğumdan beri severek yerim karalahana dolmasını .. 14 Mart'ta annecim İstanbul'dan geldi o güzel elleriylede bugün bize karalahana dolması yaptı... Yani bu seferki tarif annemden ... Annemden tarif almak inanılmaz zordur ... Çünkü herşeyi göz kararıyla yapar eli ölçüdür ... Hatta pazara çıkarız beraber torbaya doldurur meyveyi sebzeyi pazarcıya verirken 2 kilo der ne bir eksik çıkar ne bir fazla eli tartıdır  benim annemin... Gelelim tarifimize...
    
4 Kişilik

Bir Bağ Karalahana (16 yaprak oluyor)
250 gr Kadar Kıyma
1 Çay Bardağı Pirinç
1 Orta Boy Soğan
1 Fiske Kırmızı Biber (isteğe bağlı çoğaltılabilir)
7-8 Dal Dereotu
1 Yemek Kaşığı Salça
Karabiber ,  Tuz
Çeyrek Çay Bardağı Su

Pişirirken
1 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Salça
1 Çorba Kaşığı Yağ

Soğanları küçük küpler şeklinde doğrayın ve diğer tüm malzemeleri ekleyip yoğurun. Karalahanayı kaynayan suyun içine koyup rengi dönünceye kadar haşlayın (fazla haşlanmamalı yoksa lahana erir) Sıcak sudan çıkardığınız lahanaları hemen soğuk suya alın ve süzün. Lahanaların saplarını koparıp tencerenin dibine dizin lahanaların yapraklarınıda dörde bölün yaprağın ortasındaki kalın kısmınıda yapraktan ayırın ve tencerenin altına koyun. Üstüne sardığınız dolmaları dizin 1 su bardağı suyu , salçayı ve yağı ekleyerek pişirin . Afiyet olsun ...

4 yorum:

Unknown dedi ki...

çok severim ellerinize sağlık

VuslaT dedi ki...

Salişcim ellerine sağlık sarımsaklı yoğurdum var bir tabak senden almak lazım. BECERİKLİ ARKADAŞ..sevgiyle kal.

VuslaT dedi ki...

Anneciğine de selam ve sevgiler..

Saliş Butik Pasta dedi ki...

Hemen yolluyorum Vuslatcım...
Arenandfamily sanada teşekkürler...